:)
Kordi: Może mi ktoś wytłumaczy jak się rozwiązuje takie rzeczy jak to

:
Jak ogólnie się postępuje z takimi liczbami jak np.
√3
28 lut 19:17
Kasiaszek: | | 12√3 | |
na krzyż pomnóż 2x=12√3 i wyliczasz x= |
| x=6√3 |
| | 2 | |
28 lut 19:22
xxx: | | √3 * 12 | |
To jest na zasadzie proporcji. |
| |
| | 2 | |
28 lut 19:22
Kordi: A teraz zadanko:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego bok odpowiadający wysokości walca jest 3 razy
większy od drugiego boku prostokąta. Pole przekroju osiowego jest równe 75. Oblicz Pc.
28 lut 19:33
Kasiaszek: czyli H=3d, a ten drugi bok to d, wiec P prostokata=3d*d=3d
2
3d
2=75
d
2=25
d=5
H=3*5=15
Pc=2πr
2+2πrH
wszystko podstawiasz
28 lut 19:38
Kordi: No to wiem dlaczego nie potrafiłem się do tego zabrać nawet:
d= przecinająca prostokąta
r= d/2 ?
Siedze już przy Funkcjach wykładniczych i Bryłach obrotowych 4−5godzin i nadal ich nie umiem

ehh Do północy jeszcze czas−.−
28 lut 19:45
Kasiaszek: d to jest srednica tego kola−podstawy walca, a jezeli mowimy o przekroju, no to jeden z bokow
| | d | |
prostokata  wiec |
| =r narysuj to sobie, to od razu zobaczysz  |
| | 2 | |
28 lut 19:49