zadanie
mały: Prostopadłościenna kostka mydła ma wymiary 3,a+2,a−1 . Jaką liczbą może być a , jeśli objętość
kostki nie może być większa od 30? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
Proszę o pomoc ponieważ nie mogę sobie z tym zadaniem poradzić...
28 lut 19:15
Zimny: V=abc
V≤30
abc≤30
3(a+2)(a−1)≤30
a2−a+2a−2−10≤0
a2+a−12≤0
dokoncz
28 lut 19:16
mały: Δ=b
2−4ac=1+48=49
√Δ=7
28 lut 19:21
mały: tam zamiast x powinny być a
28 lut 19:22
mały: a dobrze to mam?
28 lut 19:23
Zimny: Tak, tylko wybierasz jeden pierwiastek ,ten dodatki z racji tego ze prostopadloscian nie moze
miec wymiarow ujemnych
28 lut 19:26
mały: tak wiem, dzięki za pomoc
28 lut 19:27