Zadania
Humanistka: Bardzo bym prosiła o pomoc w takich zadankach:
1) W trójkącie prostokątnym dłuższa przyprostokątna ma 3√5 cm, a różnica długości
rzutów przyprostokątnych na przeciwprostokątną jest równa 1cm. Oblicz długość
przeciwprostokątnej tego trójkąta.
2) Dwa rurociągi napełniają zbiornik paliwa w czasie 2godzin i 24 minut. Gdyby ten
zbiornik napełniac tylko za pomocą jednego rurociągu to pierwszy napełniłby go w czasie
o 2 godziny dłuższym od drugiego. W jakim czasie napełnił zbiornik każdy z rurociągów?
3) Dwaj robotnicy wykonali nieskomplikowana prace w czasie 12 godzin. Gdyby jeden z nich
wykonał sam połowę tej pracy a drugi reszte to pracowaliby w sumie 25 godzin. W ciągu
ilu godzin kazdy z robotników pracując oddzielnie mógłby wykonac tę pracę?
Z góry bardzo dziekuje
9 lut 19:32
kaz: Ad.2
t1-czas napełniania pierwszym rurociągiem
t2- -- -------------- drugim --------------
trzeba rozwiązać układ równań
t1+t2=2,4
t1=t2+2
9 lut 20:11
filip: to ja ad1/
x --- długość rzutu jednej przyprost.
y ---- " " drugiej
x -y= 1 i x+y = c c --- przeciwprostokątna
h --- wysokość poprowadzona z wierzchołka kata prostego
h2 = x *y ( jest średnią geometryczną dla tych dwu rzutów
z tw. Pitagorasa mamy h2 = (3√52 - y2
h2= 45 - y2 to x*y= 45 - y2
masz układ dwu równań
x - y= 1 →x = 1+y
x*y= 45 -y2 → (1+y)*y = 45 - y2 →2y2 +y - 45=0
Δ= 361 √Δ= 19 y1=9/2 y2 --- ujemny ( odrzucamy
więc x1= 11/2
c= x+y= 9/2 + 11/2= 10 cm
9 lut 22:05