Trygonometria (wzory redukcyjne)
Miko: cos(−300)= −cos 300= −cos (270 +30)= sin 30
Dlaczego w tym przykładzie −cos (270 + 30)= sin 30 a nie −sin 30 ?
Nie brać pod uwagę "−" przed cos ?
28 lut 19:07
Zimny: Wierszyk ,wierszyk
28 lut 19:15
Miko: No ja wiem że w 4 ćwiartce cos jest na +, ale w przykładzie na −, a − i + daje −.
Czy mam nie sumować znaków tutaj?
28 lut 19:21
Zimny: cos(−300)=cos(300)=cos(270+30)=sin30
cos(−α)=cosα
28 lut 19:25
Miko: Aha, cos jest parzysty. Dobrze, już sobie przypomniałem, dzięki.
28 lut 19:27
Emil: wierszyk? dobrze kleję? jest jakis ciekawy sposób na zapamiętanie gdzie są minusy gdzie plusy?
28 lut 19:28
Zimny: w pierwszej wszystkie sa dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartek cosinus
28 lut 19:32
Miko: Tak, jest wierszyk o ćwiartkach
28 lut 19:32