rownania i nierownosci + niejasnosci xD
Dawid:
jak to zrobic ?
28 lut 19:04
Dawid: up
28 lut 19:19
sknera: Nie widze w tym nic trudnego
28 lut 19:27
Rivi: wzór ogólny na symbol symbol Newtona
np:
te dwa podstawiasz za symbole Newtona i liczysz

Potrafisz czy dalej rozpisać?
28 lut 19:28
Dawid: wzor newtona znam tylko problem wlasnie dalej bo nie rorbilem nigdy takiego zadania
28 lut 19:32
Dawid: do tego momentu co napisales to rozpisalem tyko dalej nie wiem co moge ruszac a czego nie i co
z czym sie je xD
28 lut 19:35
Rivi: | n! | | 11 | |
| = |
| *n!(n−1)! |
| 2(n−2)! | | 2 | |
(n−1)!=(n−2)!(n−1) tak samo jak 5!=4!*5
| n! | | 11 | |
| = |
| *n!(n−1)(n−2)! |
| 2(n−2)! | | 2 | |
teraz mnożę przez (n−2)! usuwając je z ułamków
teraz dzielę przez n!
12=
112(n−1)
na krzyż
2(n−1)=22
2n−2=22
2n=24
n=12

sprawdziłem przez podstawienie i się zgadza
28 lut 19:40
Dawid: taka tez mam odp w ksiazce teraz musze to tylko przeanalizowac i nastepny przyklad moze juz uda
sie samemu dzieki wielie
28 lut 19:44
Rivi: Traktujesz silnie takie jak (n−2)! czy coś jak zwykłe liczby

starasz się je wywalić, a śmiało możesz dzielić przez silnie bo zawsze są dodatnie. 0!=1 więc
też śmiało można

spoko
28 lut 19:47