układy równań
juders: siemka.. pierwsyzraz tutaj jestem i mam pytanie czy ktos moze mi wytłumaczyc rozwiązywanie
układu równań? np:
a)
b)
28 lut 18:37
Tragos: metoda podstawiania, z jednego równań wyznaczasz x lub y, a potem podstawiasz do drugiego
stosując to w a)
{ x − 2y = 5
{ 2x + y = 1
{ x = 2y + 5
{ 2(2y + 5) + y = 1
{ x = 2y + 5
{ 4y + 10 + y = 1
{ x = 2y + 5
{ 5y = −9
| | −9 | | −18 | | 25 | | 7 | |
x = 2* |
| + 5 = |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
28 lut 18:42
juders: dziekuje

a b) jak mozna zrobic?
28 lut 18:44
Kasiaszek: a) metoda podstawiania
z 1 równania musisz wyznaczyć x, czyli x=5+2y i teraz podstawiasz do drugiego równania x
∫x=5+2y
∫2(5+2y)+y=1
∫x=5+2y
∫10+4y+y=1
∫x=5+2y
∫5y=−9
∫x=5+2y
∫y=−9/5
∫x=5+2*(−9/5)
∫y=−9/5
∫x=5−3,6
∫y=−9/5
∫x=1,4
∫y=−1,8
28 lut 18:46
Kasiaszek: b możesz taka sama metoda, ewentualnie metoda przeciwnych wspolczynnikow
28 lut 18:55
juders: czyli?

ja jestem kompletnie zielony a matura w tym roku
28 lut 18:58
Kasiaszek: no chyba zartujesz, ze w tym roku masz mature i nie wiesz takich rzeczy?

jak to z gimnazjum
wiadomosci

metoda wyznacznikow podam ci na innym przykładzie, bo już to wczoraj pisałam komuś

To musisz doprowadzić aby obydwa równania miały choć jeden człon o
przeciwnym znaku
∫2x−y=−7 tutaj musisz pomnożyć przez 2
∫x+2y=4
∫4x−2y=−14
∫x+2y=4
i teraz dodajesz x, y i liczby
5x=−10 y sie skróciły, bo −2y+2y=0
x=−2
i teraz bierzesz któreś równanie i podstawiasz pod x, aby wyliczyc y
x+2y=4
−2+2y=4
2y=6
y=3
28 lut 19:06
juders: aaa..no to umiem

znaczy u mnie to tak wyglada ze ja niby to umiem..ale wyniki zupelnie inne
mi wychodza

i nie żartuje w tym roku matura

haha..
28 lut 19:11
Kasiaszek: tzn. ze masz problem z rachunkami, musisz się skupić i pilnowac wszystkie znaki

i weź się i
powtarzaj wszystko do tej matury
28 lut 19:16
juders: haha..chciałbym

nie mam czasu,zreszta strasznie leniwy jestem

..wiem że moge sie przejechać, słyszałęm to setki razy
28 lut 19:20