Pal: Czy z tym coś da się zrobić ?
| ⎧ | a1q2 + a1q9=516 | |
| ⎩ | a1q8+a1q=258 |
|
to niby układ równań, ale jak w ciągach podstawić coś za coś ? czy da się "q" ze sobą dodać
albo coś ?
28 lut 18:31
Kasiaszek: a1 możesz wyłączyć przed nawias i podzielić przez to w nawiasie i wyznaczysz wtedy a1 i
będziesz mogła podstawić do drugiego równania
28 lut 18:34
Pal: Może ktoś rozwiązać ten układ równań, bo mi jakieś głupoty wychodzą.
Wyciągnąłem a1 przed nawias w pierwszym. Podstawiłem do drugiego. I nie wiem jak to teraz
poskracać, bo sporo tego wyszlo

Proszę bardzo o pomoc. Słabo mi idą ciągi..
28 lut 18:46
Pal:
28 lut 18:53
Kasiaszek: tu akurat zwykłe liczenie jest zmorą, a nie same ciągi, ciężko jest to policzyć, mi wychodzi
wielomian 7 stopnia, nie chce mi się tego dalej liczyć. Może ktoś ma inny sposób jak to
rozwiązać?
28 lut 18:53
patiqq: ej mam pytanie
28 lut 18:54
Kasiaszek: no pytaj
28 lut 18:55
patiqq: Drzewo rzuca cień długości 12m. Najniższe gałęzie tego drzewa są na wysokości 2,5 m nad ziemią,
a cień tych gałęzi zaczyna się 3 m od drzewa.Czy wiesz jaka jest wysokość tego drzewa?
Jaki do tego będzie rysunek
28 lut 18:56
Pal: Skoro wyszedł Ci wielomina 7 stopnia to podstawiłeś zmienną pomocniczą za q ?
28 lut 18:57
patiqq: proszę nie wiem jak to narysować
28 lut 18:58
Kasiaszek: inne zadania to tworz jako nowe, to inni tez beda mogli to zobaczyc, ja nie moge rysunkow
dodawac, nie wiem dlaczego
28 lut 18:59
patiqq:
28 lut 19:00
patiqq: napisałam to nie chcą mi pomóc
28 lut 19:00
Kasiaszek: nie, nic takiego nigdy nie robiłam, a w ogole to mi sie pomylilo, nawet mi wyszlo 8 stopnia i
ja bym tutaj wzor herona zastosowala, ale to duzo roboty
28 lut 19:01
Pal: to zadanie jest za 4 punkty, nie może być aż tak trudne...
28 lut 19:07
Kasiaszek: właśnie, więc jest jakiś prostszy sposób, trzeba pomyśleć
28 lut 19:08
Zimny: dzielimy stronami i wyciagamy przed nawias:
| a1q2(1+q7) | | 516 | |
| = |
| |
| a1q(1+q7) | | 258 | |
skracamy
q=2
Dalej sobie poradzisz
28 lut 19:11
Zimny: Oczywiscie przy zalozeniu ze a1≠0 , q≠−1 i q≠0
28 lut 19:12
Pal: Jak ty doszedłeś do takeij postaci ? Przecież to jest układ równań, skąd tyś to na jedną kreskę
ułamkową wciepał ?
28 lut 19:13
Kasiaszek: aaa miałam też taki sposób podany w szkole w tamtym roku, muszę przejrzeć zeszyty przed maturą
xd
28 lut 19:13
Zimny: Podzielilem oba rownania stronami. W ukladach rownan mozna dodawac, mnozyc, dzielic odejmowac
stronami
28 lut 19:13
Pal: Ja ! Racja. Też to miałem. Teraz mi się przypomniało. Dzięki
28 lut 19:16
Pal: okej, wyszło. Dzięki.
28 lut 19:30