matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Arek:
Oblicz sume 21 poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w ktorym a1=42 i r = −3
28 lut 18:23
Kasiaszek:
jest na to wzór Sn=(a1+an)/2 *n czyli musisz najpierw wyznaczyc an, w tym przypadku a21, czyli a21=a1+20r
28 lut 18:36