figury płaske
Patkaa: Mama upiekła piernik w kształcie trójkąta równobocznego, kwadratu i sześciokąta foremnego.
wszystkie ciasta mają ten sam obwód równy 12 cm. Na który piernik potrzeba najwięcej polewy
czekoladowej ? odpowiedź uzasadnij
28 lut 17:57
Marta: Rozumiem, że polewa jest tylko na wierzch ciasta;
w trojkącie: 3a=12 => a=4 => P=a2*√34 = 4√3=6,928
w kwadracie: 4a=12=>a=3 => P= a2 = 9
w szesciokacie: 6a=12 => a=2 => P= 6* a2*p{34=10,392
zatem największe pole ma szesciokat (P=6{3})
28 lut 18:29
dero2005:
trójkąt a=
123 = 4 P =
a2√34 = 4
√3 ≈ 6,92 cm
2
kwadrat a =
124 = 3 P = a
2 = 3
2 = 9 cm
2
| | 3a2√3 | | 3*22*√3 | |
sześciobok a = 126 = 2 P = |
| = |
| = 6√3 ≈ 10,39 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
na sześciobok
28 lut 18:30