bryły obrotowe
Maciass: błagam! niech ktoś się zlituje i zobaczy na te zadania−proszę 1,W trójkącie prostokątnym jeden
z kątów ostrych ma miarę 30, a przeciwprostokątna ma długość 2. Oblicz objętość bryły
powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez wierzchołek kąta prostego i
równoległej do przeciwprostokątnej. 2. oblicz pole powierzchni bryły 6kata foremnego
otrzymanego przez obrót o boku a wokół prostej zawierającej dłuższą przekątną 6kąta 3.
Dwusieczna kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej =35cm dzieli tą
przeciwprostokątną w stosunku 3/4. Oblicz pole powierzchni bryły otrzymanej z obrotu danego
trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
28 lut 17:39
dero2005:

1)
liczymy bok b
b = 2*sin 30
o = 2*
12 = 1
liczymy bok a
a =
√22−11 =
√4−1 =
√3
liczymy wysokość h
h = a*sin 30
o =
√3*
12 =
√32
liczymy objętość walca o promieniu r = h =
√32 i wysokości 2
V
w = πr
2*h =
32π
liczymy objętość stożka o promieniu r i wysokośći 2
V
s =
13πr
2*h =
13π(
√32)
2*2 =
12π
odejmujemy objętość stożka od objetości walca i wychodzi objętośc bryły
V =
32π −
12π = π
28 lut 18:56
dero2005:

2)
r − promień obrotu = wysokość trójkąta rownobocznego o boku a
r =
a√32
obliczamy sumę pola powierzchni walca i dwóch stożków
P
c = 2πr*a + 2πra = 4πra = 2πa
2√3
28 lut 19:16