bryły obrotowe
Maciass: błagam


! niech ktoś się zlituje i zobaczy na te zadania−proszę
1,W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30, a przeciwprostokątna ma długość
2. Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez
wierzchołek kąta prostego i równoległej do przeciwprostokątnej.
2. oblicz pole powierzchni bryły 6kata foremnego otrzymanego przez obrót o boku a wokół prostej
zawierającej dłuższą przekątną 6kąta
3. Dwusieczna kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej =35cm dzieli tą
przeciwprostokątną w stosunku 3/4. Oblicz pole powierzchni bryły otrzymanej z obrotu danego
trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
Emil:

1
więc tak:
boki tego trój prostok abs to 2, 1,
√3 , do niego jest podobny trój asz , ze skali podob
wychodzi że odcinek az =1,5
teraz policz
V walca o promieniu sz =
√3/2 i wysokości 2
odejmij V dolnego stożka (promień sz i wysokość 1,5) i odejmij jeszcze V górnego stożka (r= sz
i h=0,5)