W czasie, w którym dziadek łowił 8 ryb, Paweł łowił 4, le ryb złowili we trójkę razem w ciągu tej g
Kasia: Piotr, Paweł i ich dziadek poszli łowić ryby. W czasie, w którym dziadek łowił 8 ryb,
Paweł łowił 4, a Piotr 7. W ciągu jednej godziny Piotr złowił 42 ryby Ile ryb złowili we
trójkę razem w ciągu tej godziny?
9 lut 19:20
Kot: 42/7=6
8*6=48
4*6=24
42+48+24=114
10 lut 21:46
ee: sss
23 maj 21:46
Gustlik: Oznaczmy:
D − ilość ryb złowiona przez dziadka
Pa − ilość ryb złowiona przez Pawła
Pa − ilość ryb złowiona przez Piotra
Ponieważ ich skuteczność jest stała, zatem
D=8x
Pa=4x
Pi=7x
7x=42 /:7
x=6
Zatam
D=8*6=48
Pa=4*6=24
Pi=7*6=42
48+24+42=...
23 maj 23:59
Gustlik: Mały chochlik: miało być Pi − ilość ryb złowiona przez Piotra, reszta jest dobrze.
24 maj 00:00