Bardzo Prosze Pomóżcie :)
Kasiunia: Proszę o pomoc.

Umie ktoś rozwiązywać układy równań metodą wyznaczników z trzema
niewiadomymi

Bardzo Prosze o wytłumaczenie tego. Taki przykład:
x + y + z = 18
x − y + z = 6
x + y − z = 2
28 lut 17:14
Dawid: x=−y−z+18
podstaw to do nastepnych i bedziesz miala uklad rownan z dwoma niewiadomymi a potewm po
wyliczeniu y i z obliczysz x
28 lut 17:18
Kasiunia: ale mi chodzi o metodę wyznaczników a dokładniej Metoda Sarusa
28 lut 17:33
Kasiunia: PROSZĘ Pomoże Mi Ktoś

? Jest tu ktoś kto umie to robić
28 lut 17:41
ICSP: Metoda Sarusa to metoda liczenia wyznacznika macierzy, Nie metoda rozwiązywania układów równań.
Proponowałbym ci metodę eliminacji gaussa. Metoda wyznaczników jest długa i czasochłonna
dodatkowo musisz liczyć od groma wyznaczników.
28 lut 17:48
Kasiunia: Tak, ale muszę znać te metodę.

Proszę Wytłumaczcie mi Ja.
28 lut 17:54
Kasiunia: Proszę Pomóżcie.


!
28 lut 18:02
ICSP: Pomogę ci jak skończę polski odrabiać. Myslę że za jakąs godzinkę. Może być?
28 lut 18:48
doniu: Witam.
http://sole.ooz.ie/pl to bardzo przydatna do rozwiązywania układów równań.

det A = wyznacznik główna
det A
x, y, z − obliczenia dla x,y,z
Jak nie rozumiesz to pytaj. Mam nadzieję, że dla Ciebie jasne
28 lut 19:21
doniu: jak wyjdziesz na stronie i kliknij "wzory Cramera" i wtedy ona wykorzystuje z metodę Sarussa
dla stopni trzeciego.
28 lut 19:23
ICSP: Widzę że już kolega pomógł.
28 lut 19:42
AS: Wyznacznik rzędu trzeciego − metoda Sarrusa
a11 a12 a13 | a11 a12
a21 a22 a23 | a21 a22
a31 a32 a33 | a31 a32
Obliczenie A:
a11*a22*a33 + a12*a23*a31 + a13*a21*a32 (od a11 w prawo po skosie)
Obliczenie B
a13*a22*a32 + a11*a23*a32 + a12*a21*a33 (od a13 w lewo po skosie)
Szukany wyznacznik w = A − B
np.
5 −4 6 | 5 −4 z prawej strony dopisuję 1−ą i 2−ą kolumnę
2 0 3 | 2 0
−2 −1 3 | −2 −1
A = 5*0*3 + (−4)*3*(−2) + 6*2*(−1) = 12
B = 6*0*(−2) + 5*3*(−1) + (−4)*2*3 = −39
W = A − B = 51
Wyznacznik rzędu drugiego oblicza się następująco
| a11 a12 |
| a21 a22 | = a11*a22 − a12*a21
28 lut 20:41