zad maturalne
gggggggggg: jan regularnie oszczędzał pieniądze na zakup laptopa. w pierwszym miesiącu zaoszczędził 80zł, a
w każdym nastepnym − o5zł więcej niż w poprzednim. stan oszczędności Jana po upływie dwóch lat
to ?
28 lut 17:03
gggggggggg: 
?
28 lut 17:07
Dawid: Sn=a1+an2 * n
28 lut 17:12
28 lut 17:13
gggggggggg: ale co podstawic za n i za a1 ?
28 lut 17:40
ALA: juz ci pomagam .... S =2*80+(24−1)*5A POD TYM KRESKA UŁAMKOWA I PISZESZ
2POMNOZYC 24 S=160ZŁ+23*5złpod tym kreska ułamkowa i piszesz 2 *24 =3300
28 lut 19:20