w okrag o promieniu 13 wpisano rozwartokatny trojkat rownoramienny o podstawie 2
1993: w okrag o promieniu 13 wpisano rozwartokatny trojkat rownoramienny o podstawie 24. oblicz pole
trojkata
28 lut 16:58
Tragos:

|AC| = 24
|AK| = |KC| = 12
R = 13
w ΔAKO
12
2 + |OK|
2 = 13
2
|OK|
2 = 169 − 144 = 25
|OK| = 5
|OK| + h = R
5 + h = 13
h = 12
| | |AC|*h | | 24*12 | |
P = |
| = |
| = 24*6 = 144 |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 17:23
Tragos: ale gafa

5 + h = 13
h = 8
28 lut 17:26
Emil: h nie 12 tylko 8...
28 lut 17:26
1993: dzieki sliczne
28 lut 17:39