Funkcja wymierna
Michau: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| Wyznacz równanie prostej y=ax+b (a≠0) która z wykresem ma tylko |
| | x | |
| | 1 | |
jeden punkt wspólny A=(2, |
| ) Proszę o szybką pomoc i z góry dzięki. |
| | 2 | |
28 lut 16:56
Basia:
współrzędne A spełniają równanie prostej czyli
12 = a*2+b
b = 12−2a
y = ax+12−2a
układ równań z parametrem a musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie (Δ=0)
y = 1x
y = ax+12−2a
1x = ax+12−2a /*x
ax2 + (12−2a)x = 1
ax2 + (12−2a)x − 1 =0
policz Δ i przyrównaj do zera
28 lut 17:01
xxx: ile delta wynosi, bo nie zgadza mi się z odp.
27 gru 13:16
xxx: proszę o sprawdzenie
Δ=14−2a dobrze wyliczyłem?
27 gru 13:37
xxx: ?
27 gru 13:57
Pato: mi delta wyszła 4a
2+6a+0,25
czy ktoś mogłby to sprawdzić i podać dobry wynik bo moj tez chyba nie jest dobry
30 lis 20:32