:)
Kordi: Nie rozumiem tego zadania (!)

/
Metalową kulę o promieniu 10cm oraz stożek, w którym średnica i wysokość mają długość 16cm i
12cm przetopiono. Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o średnicy
8 √33cm.
Oblicz wysokość tego walca.
28 lut 16:43
Basia:
objętość walca = objętość kuli + objętość stożka
1. policz objętość kuli V
k
2. policz objętość stożka V
s
3. policz objętość walca V
w = V
k+V
s
| | 8√3 | | 4√3 | |
4. 2r = |
| ⇒ r = |
| |
| | 3 | | 3 | |
5. rozwiąż równanie
πr
2*h = V
w
r masz, V
w masz, musisz wyliczyć h
28 lut 16:47
Kordi: V
k =
43π*10
3 =
43π *1000 =
43π *
30003= 1333πcm
3
V
s 13πr
2*h =
13π*8
2*12 =
13π*768= 256πcm
3
V
k+V
s= 1333πcm
3+ 256πcm
3 = 1589cm
3
V
w= 1589cm
3
.. i dalej nie wiem jak wyliczyć to h

proszę o pomoc
28 lut 17:18
Kordi: udzieli ktoś?
28 lut 17:26
Emil: otrzymaną objętość podziel przez pole koła w podstawie walca
28 lut 17:30