pomóżcie błagam bo jestem lewa z matmy
patiqq: w trójkącie o boku równym 6 cm i wysokości poprowadzonej na ten bok równej 4,8 cm wykreślono
prostą równoległą do danego boku trójkąta. Prosta ta odcięła od trójkąta trapez, którego
krótsza podstawa ma długość 3,5cm. Oblicz wysokości powstałego trójkąta i trapezu.
28 lut 16:35
Emil: z talesa
6/4,8=3,5/x
⇒ 4,8*3,5/6 =2,8 −wysokość trójkąt, h trapezu= 2
28 lut 16:43
patiqq: Dzięki a możesz mi napisać jak wyliczyłeś wysokość trapezu

I nie pisz że to banalne i proste
bo ja tego nie wiem..........
28 lut 16:56
patiqq: 
28 lut 17:10
Emil: DUŻY trójkat podzielono na mały trójkąt i trapez, tak? więc skoro podzielono na dwie cześci z
których jedna ma 2,8 a całość 4,8 to zostaje nam dwa, prawda?
28 lut 17:14
patiqq: czekaj chwile przeczytam
28 lut 17:15
patiqq: to jaki będzie rysunek

?
28 lut 17:16
patiqq: ten trójkąt ma być równoramienny
28 lut 17:16
patiqq:

coś takiego

?
28 lut 17:20
Emil: alez ty jesteś wymagająca...bez różnicy jaki to trójkąt.
zaraz będzie rysunek....
28 lut 17:21
Emil: zuch dziewczyna
28 lut 17:21
patiqq: więc jaki
28 lut 17:21
patiqq: a gdzie będzie 6 cm
28 lut 17:22
patiqq: ej.........
28 lut 17:23
Emil: podstawa dużego,
28 lut 17:23
patiqq: a dobra dzięki
28 lut 17:26
patiqq: wielkie dzięki idę teraz coś przekąsić

nie wiem co bym zrobiła bez tej stronki........
28 lut 17:29
Emil: to zadania z gimi czy średniej?
28 lut 17:31
patiqq: gimi
28 lut 17:56
patiqq: a co


?
28 lut 17:58
Emil: tak mi sie wydawało ze nieco za proste na średnią

pzdrwm
28 lut 18:02
patiqq: a ty co w średnej
28 lut 18:03
patiqq: a tak poza tym średnia gim i tak będą trudne
28 lut 18:04
Emil: a jaką nazwę ma całą strona

?
...."MATURA z matematyki"
28 lut 18:05
patiqq: w której jesteś klasie liceum

? Z ciekawości pytam
28 lut 18:05
patiqq: że niby jak ja wpisuje matematyka pisz pl. i nic tam nie pisze na temat matury
28 lut 18:06
Emil: IV, i kończymy z demaskowaniem anonimowości.
28 lut 18:07
Emil: przewiń stronę tego zadanka na sama górę i spójrz w lewy górny róg.....
28 lut 18:08
patiqq: 4

? Jest przecież 3
28 lut 18:08
patiqq: MĄDRALA
28 lut 18:09
patiqq: nie chcecie pomóc........
28 lut 18:09
Emil:
......średnia to tylko liceum?
28 lut 18:10
patiqq: a technikum to co>
28 lut 18:10
patiqq:
28 lut 18:12
Emil: właśnie, czteroletnie technikum....
nie róbmy może z tego zacnego forum chata, oki
28 lut 18:12
patiqq: ? czyli czego pisz tak żebym rozumiała
28 lut 18:13
patiqq: oki zapytać się nie można wielce przepraszam SZANOWNEGO PANA

!
28 lut 18:14
patiqq:
28 lut 18:18