funkcje
Pan Pikuś : rozłóż na czynniki funkcje w(X)= x3 + x2 − 7x −3 wiedząc że p= −3 jest miejscem zerowym
no dzielę i wychodzi
(x + 3)(x2 − 2x + 1)
Δ=0 x0=1
(x+3)(X−1)2
a w odpowiedziach mam
(x + 3)(x − 1 + √2)(x − 1 − √2)
28 lut 16:35
Basia:
(x+3)(x2−2x+1) = x3−2x2+x+3x3−6x+3 = x3+x2−5x+3
jaki stąd wniosek ?
28 lut 16:37
Tragos: podziel to solidnie

W(x) = (x+3)(x
2 − 2x
− 1)
28 lut 16:41
Pan Pikuś : więc dale będzie
Δ=8
| | 2 − √8 | | 2 − 2√2 | | 2(1 − √2) | |
x1= |
| = |
| = |
| = 1 − √2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
tą samą metodą x2 = 1 +
√2\
(x + 3)a(x − x1)(x −x2)
(x + 3)(x− 1 +
√2)( x −1 −
√2)
tak to ma być ?
28 lut 16:53
Tragos: W(x) = (x+3)(x − [1 − √2])(x − [1 + √2]) = (x+3)(x − 1 + √2)(x − 1 − √2)
28 lut 16:58