współczynnik kierunkowy
koniczynka: proszę pomóżcie mi.... i to teraz. mam takie zadanie. wyznacz współczynnik kierunkowy
prostopadłej
do prostej przechodzącej przez środek okręgu o równaniu (x−4)2( to kwadrat)+(y−3)2(kwadrat)=2
oraz punkt P=(3;4)
28 lut 16:30
Basia:
jakie współrzędne na środek S tego okręgu ?
zastanów się i odpowiedz
28 lut 16:33
koniczynka: w tym sęk że trzeba to obliczyć z tego wzoru na środek okręgu
28 lut 16:35
Kasiaszek: Musisz najpierw wyznaczyć środek S, który będzie również punktem, który należy do prostej, ten
punkt S to (4,3), a więc masz dwa punkty nalezące do prostej S(4,3) i P(3,4), robisz teraz
układ równan z dwoma niewiadomymi y=ax+b
∫3=4a+b
∫4=3a+b
wyliczasz a i b i bedziesz miała równanie prostej
A równanie prostej prostopadłej to wspolczynnik a musi byc odwrotny i przeciwny, czyli, np.
a=−1a i punkt nalezacy do tej prostej prostopadlej to ten S
28 lut 16:37
Kasiaszek: środek okręgu to S(a,b) w (x−a)2+(y−b)2=r
28 lut 16:38
Kasiaszek: r2 tam powinno byc
28 lut 16:39
koniczynka: nie ma żadnego r2..... dlatego tego nie kapuje
28 lut 16:40
Kasiaszek: no te r2 akurat nie jest w tym zadaniu potrzebne, ono jest potrzebne, gdy musisz obliczyc r, w
tym przypadku mialabys r2=2 czyli r=√2
28 lut 16:41
koniczynka: dziękuje za pomoc
28 lut 17:00