wyrażenia wymierne
tomek: rozwiąż nierówność:
a) x + 1x ≥ 0
b) x − 1x < 0
c) 5x ≤ x5
28 lut 16:16
Tragos:
x(x
2 + 1) ≥ 0
to już dalej umiesz rozwiązać
x(x
2 − 1) < 0
...........
28 lut 16:19
Kasiaszek: musisz doprowadzić do wspólnego mianownika, zrobię ci a)
na poczatku musisz zrobic zalozenia, ze x≠0
x2/x + 1/x ≥0
(x2+1)/x ≥0
i teraz musisz to pomnożyć
(x2+1)x=0
x2+1=0
x2=−1
brak rozw.
x=0
i teraz rysujesz wykres z miejscem zerowym x=0, ale nie nalezy ono do dziedziny, wiec koleczko
bedzie otwarte, rozwiazanie: x∊(0,∞)
28 lut 16:25
tomek: ok dzięki
28 lut 16:31