zad
miluś: oblicz promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym ,ktorego pole wynosi 9√3cm
Najpierw powinnam obliczyc wysokosc? z jakiego wzoru?
28 lut 16:11
Basia:
z tw.Pitagorasa
28 lut 16:12
miluś: nie rozumiem..mogłabyś mi wytlumaczyć?
28 lut 16:14
Basia:
wysokość w trójkącie równobocznym dzieli podstawę (czyli bok a=9
√3) na dwa równe odcinki
D − spodek wysokości D ∊ AB
tr.ADC jest prostokątny bo CD to wysokość
czyli
AD
2+CD
2 = AC
2
(
a2)
2+h
2 = a
2
dokończ obliczenia, najlepiej najpierw na literkach
dostaniesz wzór na wysokość w tr.równobocznym
potem podstaw dane
28 lut 16:20
Tragos: w trójkącie równobocznym pole wynosi: (a to długość boku)
P = 9
√3
oblicz z tego a
28 lut 16:21