Cena biletu do teatru wzrosła o 40 %
Ola: Cena biletu do teatru wzrosła o 40 %, ale wpływy ze sprzedaży tych biletów zwiększyły się
tylko o 26%. O ile zmniejszyła się liczba widzów?
9 lut 19:17
Szymon: x - cena
y - ilość ludzi
z - zysk
(x+40%)y = z+26%
1,4y=1,26z /:1,4
y= 0,9 = 90%
czyli liczba ludzi zmalała o 100% - 90% =
10%
11 lut 07:28
Kasia: Cena biletu do teatru wzrosła o 40 %
Ola: Cena biletu do teatru wzrosła o 40 %, ale wpływy ze sprzedaży tych biletów zwiększyły się
tylko o 20%. O ile zmniejszyła się liczba widzów?
23 mar 17:33