Całka nieoznaczona
Ann: Czy jest inny sposób na obliczenie całki nieoznaczonej: sin
2x dx niż wzory rekurencyjne?
Będę wdzięczna za naprowadzenie
28 lut 15:54
Godzio:
| | 1 − cos2x | | 1 | |
∫sin2xdx = ∫ |
| dx = |
| ∫(1 − cos2x)dx = ... |
| | 2 | | 2 | |
Dalej będzie jasne ?
| | 1 + cos2x | |
Analogicznie gdybyś chciała, cos2x = |
| |
| | 2 | |
28 lut 15:56
Ann: Yhym, gdzieś widocznie umknęła mi zamiana sin
2.
Ale czy przy cos
2 x nie będzie w liczniku sinx?
Dziękuję
28 lut 15:58
Ann: aa jeśli mam sin
3 x
28 lut 16:03
Basia:
jest inny sposób; całkowanie przez części
∫sin
2x dx = ∫sinx*sinx dx
f(x) =sinx f'(x) = cosx
g'(x) = sinx g(x) = −cosx
∫sin
2x dx = −sinxcosx +∫cos
2x dx
∫sin
2x dx = −sinxcosx +∫(1−sin
2x) dx
∫sin
2x dx = −sinxcosx +∫1 dx − ∫sin
2x dx /+∫sin
2x dx
2∫sin
2x dx = −sinxcosx + x /:2
| | x − sinxcosx | |
∫sin2x dx = |
| |
| | 2 | |
28 lut 16:09
Ann: Basiu, patrzyłam na ten sposób na stronie
2833, coś innego Ci wyszło... ?
28 lut 16:12
Ann: a niee, dobrze wyszło! wybacz.
a co jeśli mam 3 potęgę?
28 lut 16:16
Basia:
| x−sinxcosx | | x | | sinxcosx | |
| = |
| − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | |
czy według Ciebie |
| to nie to samo co |
| x, |
| | 2 | | 2 | |
| | sinxcosx | | 1 | |
albo może |
| ≠ |
| sinxcosx |
| | x | | 2 | |
albo może −a+b ≠ b−a ?
28 lut 16:25
Basia:
sin3x = sin2x*sinx = (1−cos2x)*sinx
i przez podstawienie
t = cosx
dt = −sinx dx
sind dx = −dt
∫sin3x dx = ∫(1−t2) dt = ................. to już chyba dokończysz
cos3x = cos2x*cosx = (1−sin2x)*cosx
i podstawienie
t = sinx
28 lut 16:30
Ann: tak, już widzę, ze było ok, nie zauważyłam tego x..
dziękuję za pomoc
28 lut 16:35
Angela: Jak rozwiązać ∫5sinkx? Przez podstawienie można? Jeżeli tak to za co podstawić?
3 sty 00:09