ciągi
Paulina: Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8m, a w każdej następnej minucie wznosił się
2 razy wolniej niż w poprzedniej. Po jakim czasie balon osiągnie wysokość 15m?
Ja to robie tak że podstawiam do wzoru : na sumę ciągu geometrycznego ale nie wiem jak to
obliczyć bo mam we wzorze q do potęgi n a nie znam n
28 lut 12:35
jarek: Suma n wyrazów ma dać 15 m, więc S=15=8(1−0,5n)/(1−0,5) 8−8*0,5n=7,5 0,5=8*0,5n czyli
0,5n=1/16 więc 0,5n=0,54 czyli n=4
28 lut 12:41
jarek: Tak więc balon po 4 minutach wzniesie się na dokładnie 15 metrów.
Rozumiesz?
28 lut 12:43
Paulina: dlaczego nagle masz zamiast 7,5 0,5(7,5 wiem ale tego nie wiem 0,5=8*0,5n) i skąd wiesz ze
0,5n =1/16
28 lut 12:51
jarek: w mianowniku jest 1−0,5 (ze wzoru) czyli 0,5. Mnożę to przez 15 i jest 7,5. Później wykonuję po
kolei przekształcenia i wychodzi na końcu 0,5n=1/16.
15=8(1−0,5n)/1−0,5
15*0,5=8(1−o,5n)
7,5=8−8*0,5n
8*0,5n=0,5 dzielę przez 8 i mamy
0,5n=1/16
28 lut 13:02
Paulina: tak teraz rozumiem choć trochę mi to zajęło bardzo Ci dziękuje
28 lut 13:09
jarek: proszę bardzo! Pozdrawiam!
28 lut 13:16