dwa zadanka z brył obrotowych ^^
Mati : Może mi ktoś zrobić te dwa zadanka? Potrzebuje
1. Pole koła wielkiego kuli jest równe 16(pi). Oblicz objętość i pole powierzchni kuli.
2. Pole przekroju osiowego walca S=300√3cm2, a promień podstawy r= 15cm. Oblicz objętość i
kąt nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy.
28 lut 11:52
jarek: 1. πR2=16π więc R2=16 czyli R=4.
P=4πR2 więc P=64π j2
V=4/3π3 więc V=4/3*π43=4/3*π*64=256/3π j3
28 lut 12:05
jarek: 2r*H=300√3 cm2 czyli 2*30*H=300√3 więc H=5√3
V=πr2*H czyli V=225π*5{3} V=1125√3π cm3
tg kąta nachylenia to H/2r czyli tgα=5{3}/30=√3/6
28 lut 12:25
Mati : dzięki wielkie
28 lut 14:10