Rachunek prawdopodobieństwa
ana : PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Mam kilka zadanek z prawdopodobieństwa, których nie wie wiem jak ugryźć. Oto i one:
1. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę jednego asa i jednego króla.
2. Z tali 52−kart wyciągamy losowo cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A−wszystkie karty będą różnych wartości i różnych kolorów.
3. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę:
a) czterech asów, czterech króli, czterech dam,
b) trzynastu kart jednego koloru,
c) trzynastu pików.
4. Ze zbioru liczb {2,3,4,5,6,7,8,9,10,!2} losujemy pięć, bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że będą wśród nich trzy nieparzyste.
5. Rzucamy pięcioma symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia orła co
najmniej trzy razy.
6. Na przystanku czeka na tramwaj 10 pasażerów. Wiedząc, że tramwaj składa się z dwóch wagonów,
oblicz prawdopodobieństwo, że do każdego wagonu wsiądzie 5 pasażerów.
Hmm..trochę się ich namnożyło. Każde rozwiązanie mile widziane, każde zadanko dla mnie na wagę
złota. Wszystkim rozwiązującym, serdeczne dzięki!
28 lut 11:21
magda: 1. masz 52 karty, 4 kolory po 13 kart
Ω=52
A−jeden as i jeden król
w talii kart asów jest 4, króli też 4
A=C
14C
14=16
28 lut 11:26
magda: | | 52! | | 52! | | 49*50*51*52 | |
Ω=C452= |
| = |
| = |
| =49*25*17*13= |
| | 4!(52−4)! | | 4!48! | | 1*2*3*4 | |
28 lut 11:29
magda: kontynuacja zadania 2
A=C152C139C126C113=52*39*26*13
28 lut 11:35
magda: wydaje mi się, że omega do drugiego zadania to powinno być tak
| | 52! | | 52! | |
Ω=V452= |
| = |
| =49*50*51*52 |
| | (52−4)! | | 48! | |
| | 52*39*26*13 | | 39*26*13 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| | 49*50*51*52 | | 49*50*51 | |
28 lut 11:39
ana : dziękuję serdecznie, hm może ktoś pokusi się na pomoc w rozwiązaniu pozostałych?
28 lut 21:22
Emil: a czy w myśl zasady że każda kolejno losowana karta ma być nie tylko różnego koloru ale i
różnej wielkości zapis nie powinien wyglądać tak:
A=C152C136C120C11
28 lut 21:38