ogólne
abonament: Drewniany klocek sześcienny o krawędzi 0,2m pomalowano na nniebiesko, a nastepnie pocięto na 64
małe sześciany o równych objętościach. Jaki procent wszystkich małych sześcianów stanowią te,
które mają co najmniej jedną ścianę niebieską?
28 lut 09:35
Marzena:
18 lis 18:58
Mila:

8 sześcianików z 3 pomalowanymi ściankami
12*2=24 sześcianiki z dwiema
6*4=24 z jedną
8+24+24=56
19 lis 15:04
irena_1: Niepomalowanych w ogóle sześcianików będzie 23=8 (to te, które zostaną po odcięciu
"wierzchnich warstw− po 2 z każdej ściany. Jeśli krawędź wyjściowego ma długość 4 jednostki,
to "w środku" będzie sześcian o krawędzi 2, stąd 23
Z pomalowaną choć jedną ścianą będzie więc 64−8=56
19 lis 15:37
O: γ
5 gru 16:36