kombinatoryka
gustavo: na ile różnych sposobów przedszkolanka może rozdzielić 6 różnych zabawek pomiędzy Jacka i
Agatkę, jeżeli każde z nich dostanie tyle samo zabawek?
czy można to silnią? jeśli tak, to jakie działanie?
28 lut 01:18
Gustlik: Każde z dzieci musi dostać po 3 zabawki. A więc to wygląda tak, jakby np. Agatka wylosowała
sobie 3 zabawki z 6, a reszta z automatu przypada Jackowi. A więc kombinacjami.
| | | | 6! | |
C63= | = |
| =... dokończ. |
| | | 3!*3! | |
28 lut 01:26
gustavo: dziekuje
28 lut 01:45