matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonoś ciągu
moniś:
Zbadaj monotoność ciagu b
n
= n −−−−−−−−−−−−−−−− 2n +1
28 lut 00:58
Gustlik:
Chyba monotoniczność...
n
b
n
=
2n+1
n+1
b
n+1
=
2n+3
n+1
n
b
n+1
−b
n
=
−
=... oblicz i zbadaj znak otrzymanego wyrazenia jeżeli jest
2n+3
2n+1
dodatni, to ciąg rośnie, a jezeli ujemny, to ciąg maleje. Nie zapomnij sprowadzić ułamków do wspólnego mianownika.
28 lut 01:40