zadanie liceum, kombinatoryka
gustavo: Do autobusu wchodzą 3 kobiety i 2 mężczyzn, przy czym kobiety wchodzą pierwsze. Liczba
sposobów, na jakie te osoby mogą wsiąść do aubobusu wynosi :
A. 5 B. 6 C.12 D.120
prosiłbym o rozwiązanie, gdyż analogicznie do tego zrobię pozostałe tego typu zadania.
28 lut 00:47
Basia:
3!*2! = ...................
28 lut 00:50
gustavo: i TYLKo tyle?
28 lut 00:58
gustavo: w odpowiedziach mam, że 12
28 lut 01:00
gustavo: aa, bo to silnia, rozumiem już, dzięki
28 lut 01:01
Eta:
MMKKK → →
3!*2! = 2*6= 12
28 lut 01:02
Gustlik: Do Basi i Ety:
No i teopretycznie, jeżeli jest to matematyka podstawowa, to trzeba byłoby takie zadanie
kombinowac drzewkami albo jakąś inną chińską metodą, bo silni na podstawach nie ma. Oczywiście
uczeń ma prawo rozwiazać takie zadanie na maturze z kombinatoryki, jeżeli ją zna. tylko skąd
ma ją znac, jak w szkole nauczyciel tego nie pokazał, bo wolał bawić się w biologa i malował
krzaczyska na całą stronę? A większość klasy i tak nie wiedziala, o co chodzi z tymi
krzaczyskami?
28 lut 01:22