przekroj osiowy walca
nieznajoma: Pomoże ktoś?
Zadanie.
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego bok odpowiadający wysokości walca jest trzy
razy większy od drugiego boku prostokąta. Pole przekroju osiowego jest równe 75cm2.
a) oblicz objętość tego walca
b) wyznacz stosunek objętości walca do objętości kuli, której promień jest równy promieniowi
podstawy walca
28 lut 00:27
Basia:
jeden bok przekroju to
h, drugi
2r
stąd
h = 3*2r
h = 6r
P = 2r*h = 2r*6r = 12r
2
12r
2 = 75
dokończ sobie, bo już łatwo
28 lut 00:40