prawdopodobieństwo wśród ankietowanych
gorskierr: Wśród uczniów pewnej szkoły przeprowadzono ankietę. Osoba ankietowana rzucała monetą. Jeśli
wypadł orzeł, to odpowiadała na pytanie: Czy lubisz matematykę? jesli wypadła reszka, to
rzucała monetą jeszcze raz i odpowiadała na pytanie: Czy w drugim rzucie wypadł orzeł? W
ankiecie otrzymano 30% odpowiedzi TAK. jaki procent uczniów tej szkoły lubi matematykę?
27 lut 23:08
Basia:
A − odpowiedź TAK
B1 w pierwszym rzucie O
B2 w pierwszym rzucie R
P(A) = P(A/B1)*P(B1) + P(A/B2)*P(B2)
P(A) = 0,3
P(B1) = P(B2) = P(A/B2) = 12
podstaw i wylicz P(A/B1)
27 lut 23:14
Basia:
albo po prostu drzewko
27 lut 23:14