prawdopodobieństwo w sondażu
gorskierr: Według sondażu przeprowadzonego w pewnym miasteczku 13% mieszkańców czyta poezję i nie pali
papierosów, 1%nie czyta poezji, zaś pali papierosy, a 79% mieszkańców to osoby, które nie palą
papierosów i nie są miłośnikami poezji. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany
mieszkaniec:
a) czyta poezję lub pali papierosy
b) jest palaczem czytającym poezję
odpowiedź powinna wynosić
a− 0,21
b− 0,07
27 lut 23:03
adrian: A − poezja
B − papierosy
P(A∩B') = 0,13 = P(A) − P(A∩B)
P(A'∩B) = 0,01 = P(B) − P(A∩B)
P(A'∩B') = 0,79 = P(AuB) ' −> z prawa de Morgana
P(AuB) = 1 − P(AuB)' = 1−0,79=0,21
Ze wzoru mamy:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(A∩B) = P(A) + P(B) − P(AuB)
P(A∩B) = 0,13 + P(A∩B) + 0,01 + P(A∩B) − P(AuB)
P(A∩B) = 0,21 − 0,13 − 0,01 = 0,07
Podstawiamy:
0,13 + P(A∩B)= P(A)
0,01 + P(A∩B)= P(B)
27 lut 23:16
gorskierr: dziękuję : ))
27 lut 23:25
Basia:
A − czyta poezję
B − pali
P(A∩B') = 0,13
P(A'∩B) = 0,1
P(A'∩B') = 0,79
(a) P(A∪B) = 1 − P[ (A∪B)'] = 1−P(A'∩B') = ............ dokończ
(b) P(A∩B) = ?
P(A∩B')+P(A'∩B') = P[ (A∩B')∪(A'∩B') ] (bo to są zbiory rozłączne) = P(B')
P(B') = 0,13+0,79 = 0,92
P(B) = 0,08
P(A'∩B)+P(A'∩B') = P[(A'∩B)∪(A'∩B')] (jak wyżej) = P(A')
P(A') = 0,1+0,79 = 0,8
P(A) = 0,2
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
podstaw i wylicz
27 lut 23:29
Eta:

13%+1%+79% = 93%
100% −93%= 7%
A −− czytają poezję −−− 0,13
B −− palą papierosy −−− 0,01
C −− nie czytają i nie palą −−− 0,79
A∩B −−− czytają poezję i palą papierosy −−− 0,07
a) A U B −−− czytają lub palą −−−− 0,13 + 0,07 + 0,01= 0,21
b) A ∩ B = 0,07 −−− palacze czytający poezję
27 lut 23:38
Eta:
27 lut 23:40
gorskierr: dzięki : ))
27 lut 23:53