Oblicz dzidzinę funkcji, punkty przegięocia funkcji
Magda: Oblicz dziedzinę funkcji :
f(x)=
√4x-2-3log(x
2+2)
f(x)= x
2-4/x-2 + 5x
-3
Oblicz punkty przegięcia:
f(x)= 6x
3 - 18x
2+
3√125
Miałam to na dzisiejszym egzaminie i nie wiedziałam z której strony to ugryźć, pkt.
przegięcia zrobiłam do pochodnej bis, i wszystko pokręciłam, i wychodziły mi jakieś
dziwne wyniki.
krzych:
Eee tam!
prosto!
patrzysz na najpierw pierwiastek. czyli
to co pod pierwiastkiem ≥0 ( gdyby był w mianowniku to >0
teraz na log ; czyli x
2 +2 >0 ( bo liczba logarytmowana >0
rozwiązujesz te dwie nierówności i na koniec wybierasz cz. wspólną.
i to już dziedzina tej funkcji!
czyli 1/ 4x - 2 ≥0
i x
2 +2 >0
x ≥ 1/2
i x€ R -- bo zawsze x
2 +2 >0
cz. wsp. to x≥ 1/2 czyli D; x€ < 1/2, ∞)