prawdopodobieństwo
gorskierr: Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadną
4 oczka lub na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek ?
27 lut 22:52
Eta:
|Ω|= 6
3
A −−− na żadnej nie wypadną cztery oczka ( to tak jakby kostka była bez 4oczek)
lub na wszystkich ta sama liczba oczek
|A|= 5
3 + 1 ,bo dorzucamy brakującą trójkę : (6,6,6)
P.S.
Basiu ........ dobrze myślę ?
27 lut 23:01
adrian: Skoro rzucamy kostką 3 razy to mamy 63 wyników czyli 216 wyników rzutu.
Ω = 216
A − na żadnej kostce nie bedzie 4, lub na kazdej ta sama liczba oczek.
Jeżeli nie mają wypadać czwóri, to wyobraź sobie kostkę bez ścianki z 4 oczkami. Wówczas masz
łacznie 53 wyników = 125 wyników w których ani razu nie pada 4, bo przeciez tę sciankę
"usunęliśmy" niejako. Wśród tych 125 wyników zawierają się wyniki 111,222,333,555,666 czyli te
ktore spełniaja drugi warunek ale brakuje jeszcze opcji 444. Zatem łacznie A wyniesie 125+1 =
126
Czyli P(A) = 126/216 = 63/108 = 7/12
27 lut 23:02
adrian: Jaka zgodność myślenia
27 lut 23:03
Eta:
27 lut 23:04
Eta:
Poprawię chochlika:
oczywiście miało być:
" dorzucamy brakującą trójkę ( 4,4,4) "
27 lut 23:07