prawdopodobienstwo, trudne
lolly: do windy stojącej na parterze w budynku 8pietrowym wsiadlo 5 osob. oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia, ze wszystkie osoby wysiada na roznych pietrach.
27 lut 22:49
adrian: Ogólnie to każda osoba moze wysiąć na jednym z 8 pięter, czyli stosujemy wariacje z
powtórzeniami, bo 5 osob moze wysiąć na jednym pietrze, a skoro wszyscy mają do wyboru 8
pięter, to ze wzoru:
Ω = nk = 85 = 32768
Aby osoby wysiadły na róznych pietrach, to pierwsza osoba podchodzi do windy i wie ze ma do
wyboru 8 pięter, druga już tylko 7, bo nie wysiada tam gdzie ta pierwsza, trzecia ma do wyboru
6, czwarta 5,piąta 4 opcje. Zatem wszystkich opcji bedzie 8*7*6*5*4 = 6720 = A
Czyli P(A) = 6720/32768 = 105/512
27 lut 22:56
Gustlik: Poza tym, jezeli ktoś nie zna wariacji z powtórzeniami czy w ogóle kombinatoryki, to mozemy Ω
wyliczyc również z reguły mnożenia, korzystając z tego, ze każdy z pasażerów może wysiąść na 8
sposobów.
Pasażer 1: 8 możliwości
Pasażer 2: 8 możliwości
Pasażer 3: 8 możliwości
Pasażer 4: 8 możliwości
Pasażer 5: 8 możliwości
A więc Ω=8*8*8*8*8=85=32768
Reszta bez zmian.
28 lut 01:48