prawdopodobienstwo niestety
lolly: ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy dwie liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania. oblicz
prawdopodobienstwo otrzymania liczby podzielnej przez 5.
27 lut 22:31
adrian: Jeżeli bez powtarzania to to stosujemy tutaj wariacje bez powtórzeń 2 z 5, bo na tyle sposob
mozey wylosowac z tego zestawu 2 liczby.
| | 5! | | 120 | |
Ω = V25 = |
| = |
| = 20
|
| | (5−2)! | | 6 | |
Zeby była podzielna przez 5 jako drugą musimy miec cyfre 5. Pierwszą cyfrą może być 1,2,3 i 4
bo 5 juz mam zajętą. Czyi mam 4 takie liczby: 15,25,35,45
A = 4
P(A) = 4/20=1/5
27 lut 22:36
lolly: dzieki, jestes genilany
27 lut 22:45