prawdopodobieństwo
gorskierr: W grupie 200 osób 65% uczy się języka angielskiego, 47%− rosyjskiego, a 30% obu. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się żadnego z wymienionych
języków.
odp powinna wynosić 0,18
27 lut 22:13
Basia:
65%−30% = 35% uczy się tylko angielskiego
47%−30% = 17% uczy się tylko rosyjskiego
30% uczy się obu
ile to daje razem i ile brakuje do 100% ?
to co brakuje, to procent tych, którzy nie uczą się żadnego
27 lut 22:16
adrian: P(A) = 65% z 200 = 130 − ANG
P(B) = 47% Z 200 = 94 ROS
P(A∩B)= 30% Z 200 = 60 RUS+ANG
Zatem ze wzoru:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 130/200 + 94/200 − 60/200 = 164/200
P(A'∩B') = P(AuB)' = 1 − P(AuB) = 1−164/200 = 36/200 = 18/100 = 0,18
27 lut 22:20
gorskierr: dzięki ; )
27 lut 22:35