prawdopodobieństwo w funkcji
gorskierr: Dana jest funkcja
f(x) = x2 + a
Liczbę a wybieramy losowo ze zbioru {−2,−1,0,1,2,3}. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
takiej liczby, że funkcja:
a) będzie miała jedno miejsce zerowe
b) będzie przyjmować wartości nieujemne dla wszystkich argumentów x∊R
27 lut 22:10
adrian: a) Aby miała tylko 1 miejsce zerowe to musi sie stykać z Osia X zatem − wybieramy 0. −>
P(A)=1/7
b) Nieujemne czli styka się z osią X tak jak w powyższym lub jest ponad osią X, czyli wybieramy
0,1,2,3 −> P(A)=4/7
27 lut 22:25
adrian: Tfu, oczywiscie 1/6 i 4/6
27 lut 22:25
gorskierr: okej, dzięki ; )
27 lut 22:38