oblicz prawdopodobieństwo
gorskierr: W urnie jest 10 kul czarnych i 2 białe. Ile kul białych należy dodać aby prawdopodobieństwo
wylosowania kuli białej było równe 3/5 ?
odpowiedź powinna wynosić 13
27 lut 21:44
Basia:
dokładasz n kul białych, czyli teraz masz:
2+n białych i 12+n wszystkich
rozwiąż i wyjdzie
27 lut 21:48
basssik: x−wszystkie kule
P(B)=3/5 wiec P(C)=2/5 => 2/5x=10 => x=25
25−10=15 − tyle musi być białych, mamy już 2, wiec potrzeba 13
27 lut 21:49
gorskierr: okej, dzięki wielkie ; )
27 lut 21:55