zadanie
Anka: Ze zbioru A={−2,−1,0,1,2,3} losujemy dwa razy po jednej liczbie (bez zwracania) i oznaczamy je,
w kolejności wylosowania, a oraz b. Następnie rozważamy punkt P(a,b). Ile jest takich par
(a,b), dla których punkt P leży poniżej prostej o równaniu 2x−y+2=0 ?
27 lut 21:35
Basia:
k: 2x−y+2=0
k: y = 2x+2
poniżej czyli y<2x+2 czyli b<2a+2
wszystkich par masz 6*5 = 30
a = −2 ⇒ 2a+2 = −2 nie ma liczb mniejszych od −1
a = −1 ⇒ 2a+2 = 0 ⇒ b<0 ⇒ b= −2 masz [P[jedną] parę (−1, −2)
a = 0 ⇒ 2a+2 = 2 ⇒ b<2 ⇒ b= −2, −1, 1 masz trzy pary
dokończ dla a=1,2,3 i policz ile jest wszystkich odpowiednich par
27 lut 22:47