Z góry dziękuje!
n1: Pierwszy wyraz malejacego ciagu arytmetycznego (An) jest rowny 3, a iloczyn wyrazów czwartego i
piatego rowny 15 oblicz roznice ciagu An oraz sume 14 jego poczatkowych wyrazów
27 lut 21:27
Basia:
a1=3
a4*a5=15
a4 = a1+3r = 3+3r
a5 = a1+4r = 3+4r
(3+3r)(3+4r)=15
rozwiąż to równanie, wylicz r, potem a14 i podstaw do wzoru na S14
27 lut 21:30
n1: Dziękuje
27 lut 21:32
n1: Dziękuje

rozwiazałem r ale wrazie czego wole zapytać czy dobrze
9−12r
2+9r+9=15
−12r
2−3r−6= 0
−3(4r
2−r)=6
4r
2−r=9?
27 lut 21:39
n1: 3r2=9 r = 3
27 lut 21:39
n1: kurcze, zle, oblicze to jeszcze raz...
27 lut 21:42
Basia:
niestety nie
9+12r+9r+12r2 = 15
12r2+21r−6 = 0 /:3
4r2+7r−2 = 0
Δ i pierwiastki; dodatni odpada, bo ciąg jest malejący czyli r<0
bierzesz ujemny i liczysz dalej
27 lut 21:43
n1: Dziękuję, i przepraszam za problemy
27 lut 21:48