Geomatria analityczna
Danio: W trójkącie ABC wierzchołki mają współrzędne A(−7,−1) B(−1,−3) C(−5,−1) wyznacz równanie okręgu
opisanego na tym trójkącie
Wiem jak zrobic to zadania lecz nie wychodzi mi dobry wynik. Prosze o rozwiążanie, bo chcę
zobaczyc swoje błedy. Z góry dziekuję
27 lut 21:21
Basia:
napisz rozwiązanie; znajdziemy błędy
27 lut 21:27
Danio: Sac (−6,0)
Sab (−4,−2)
Scb(−3,−1)
k; (przechodzi przez punkty A i Scb)
−1=−7a+b
−1=−3a+b
a=0
y=−1
l: ( przechodzi przez C i Sab)
1=−5a+b
−2=−4a+b
a=−3
b=−14
y=−3x−14
Czy to jest dobrze ( potem tylko zrobic z tych prostych układ równań) ?
27 lut 21:39
Danio: prosze!
27 lut 21:52
Basia:
Daniu to jest okrąg opisany na trójkącie
przechodzi przez punkty A,B,C, środki boków nic do tego nie mają
czyli współrzędne tych punktów A,B,C podstawisz do równania okręgu
x2+y2−2ax−2by+c=0
i rozwiązujesz układ równań z niewiadomymi a,b,c
27 lut 21:57
Danio: przeciez symetralne to są i one chyba duzo maja, bo punkt przeciecia sie symetralnych to Srodek
okręgu
27 lut 22:01
Basia:
ale po co Ci to ?
A,B,C ∊ okręgu ⇒ współrzędne A,B,C spełniają równanie okręgu ⇒
A(−7,−1)
(−7)2+(−1)2−2a*(−7)−2b*(−1)+c = 0
49+1+14a+2b+c = 0
14a + 2b + c = −50
tak samo z B i C i dostaniesz układ równań do rozwiązania
to znacznie prostszy sposób
27 lut 22:31
Basia:
Twój sposób też jest dobry, ale masz tam błąd przy Sbc = (−3, −2)
potem układ równań i dostaniesz współrzędne środka okręgu S
r =|SA|=|SB|=|SC|
27 lut 22:35
Gustlik: Jest jescze taki sposób:
− wyznaczyć równania symetralnych dwóch dowolnych boków,
− rozwiązać układ równań tych symetralnych − wyjdą współrzędne srodka okręgu,
− obliczyć promień jako odległość środka od któregoś z wierzchołków.
| | yB−yA | |
Stosując wzór na współczynnik kierunkowy a= |
| nie jest to trudne. |
| | xB−xA | |
27 lut 23:47
Basia:
to jest właśnie sposób Dania
27 lut 23:49
Gustlik: Tylko moja wersja jest prostsza, bo ja równanie symetralnej wyznaczam w następujący sposób:
1. Liczę SAM współczynnik kierunkowy prostej, na której leży dany odcinek ze wzoru, który
podałem w poprzednim poście, nie wyznaczan tutaj równania całej prostej, bo potrzebne jest
jedynie a, a więc żadne układy równań nie są potrzebne,
2. Liczę współrzędne srodka odcinka,
3. Korzystam ze wzoru na prostopadłość prostych a2=−U{a1}, podstawiam, potem współrzędne
środka odcinka do równania symetralnej w werski kierunkowej.
Dlatego ta metoda jest prosta, bo w szkole równanie prostej wyznacza się zazwyczaj topornymi
metodami.
27 lut 23:57