geometria analityczna
muminka: zadanie 4.
Oblicz obwód trójkąta ABC wiedząc że A=(−5;−2) B=(8;−2) C=(1;5)
zadanie 5.
Punkt S (a;b) jest środkiem odcinka o końcach A(−3;6) B(b;8)
Wyznacz współrzędne a i b
Z góry serdecznie dziękuje
27 lut 21:15
27 lut 21:26
Eta:
Basiu ....... nie chodzi o pole........ tylko o obwód !
zad 4/ policz długości boków i je dodaj
27 lut 21:29
Basia:
Witaj Eto !
Przeczytałam "pole", bo taka łatwizna do głowy mi chyba nie przyszła
27 lut 21:31
muminka: niestety nie kapuje matematyki
27 lut 21:47
Kasiaszek: długość boku obliczasz tak:
dla A=(xa,ya) i B=(xb,yb)
|AB|= √(xb−xa)2+(yb−ya)2
27 lut 21:55
Kasiaszek: narysuj to sobie w układzie współrzędnych i każdy bok oblicz podstawiając każdy z dwóch
punktów.
27 lut 21:56
muminka: Kasiaszek bardzo ci dziekuje za pomoc
27 lut 22:07
Gustlik: Basiu, a gdyby trzeba było obliczyć pole, to lepiej byłoby w tym przypadku z wyznacznika
wektorów, a nie ze wzoru Herona. Owszem z Herona tez można, ale będzie dłużej. Metodę z
wyznacznika wektorów opisałem tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Widzisz − zarzucasz mi jazdę z warszawy do Gdyni przez Zakopane, a Ty chciałaś pojechać z
Warszawy do Piaseczna przez Londyn.
Wzór Herona jest świetnym wzorem, ale w planimetrii, gdy mamy podane długości trzech boków
trójkąta, bo nie trzeba wtedy liczyć wysokości, a ze współrzędnych zdecydowanie lepszą metodą
jest wzór wyznacznikowy. Pozdrawiam
27 lut 23:44
Eta:
27 lut 23:45
Basia:
pod warunkiem, że się wie co to wektor, o wyznaczniku nie wspominając
27 lut 23:45
Gustlik: Wystarczy zajrzeć tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html .
Rachunek wektorowy jest prosty jak konstrukcja młotka, nie wiem czemu wycofali go z podstaw, a
zostawili trudniejsze metody, niemniej niektórzy nauczyciele przerabiają wektory na
podstawach. Ja pokazuję tę metodę każdemu, nawet tym którzy zdają podstawi i wektorów w szkole
nie mieli i każdy chwali, bo proste i nie trzeba kombinować jak koń pod góre z obliczaniem
odcinków. Pozdrawiam.
27 lut 23:51
Gustlik: W mojej miejscowości w LO jest taka nauczycielka, która twierdzi, że "ciąg liczbowy to nie
funkcja". Pewnie debil tego samego pokroju, który po znajomości dostał pracę w MEN układał ten
program, że tyle przydatnych i prostych rzeczy zostało wycofanych.
28 lut 00:01
Basia:
jakieś 30 lat temu moja koleżanka ze studiów, początkująca wówczas nauczycielka, dowiedziała
się od wizytatora, że częścią wspólna kierunku prostych (a) i kierunku prostych (b) gdzie
a nie jest ∥b jest nieskończenie wiele punktów, bo................ przecież te proste się
przecinają
wszystko już było.........................
28 lut 00:13
Gustlik: No i tacy debile układają program i mamy... geometrie analityczną bez wektorów,
prawdopodobieństwo bez kombinatoryki, wielomiany bez twierdzenia Bezout, dzielenia i schematu
Hornera itp. A więc z matematyki podstawowej usunięto ... no właśnie − podstawy.
Ostatnio powtarzalem z uczennicą wielomiany do matury, oczywiście podstawowej. Dziewczyna miała
rozłożyć na czynniki wielomian x3+6x2+12x+8, teoretycznie znajac tylko podstawowe metody,
tj. grupowanie, wyłączanie czynnika przed nawias i wzory skróconego mnożenia. No i oczywiscie
nie wpadła na to, ze jest to (x+2)3, bo nie zauwazyła zależności między współczynnikami. Ale
znała schemat Hornera, bo ją nauczyłem i rozwiązała to zadanie. A co byłoby, gdyby nie znając
schematu Hornera dostala takie zadanie na maturze? Lezy i kwiczy i kilka punktów mniej. Prawda
jest taka, że wiele osób nie widzi zależności między współczynnikami liczbowymi, że można
wpasować te współczynniki we wzory skróconego mnozenia albo pogrupować, a schematem Hornera da
się szybko rozwiązać większośc wielomianów.
Inny przyklad − z prawdopodobieństwa: mamy 6 tomów encyklopedii i układamy je w sposób losowy
na półce. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) że tomy zostały ułożone w kolejności od 1 do 6,
b) że tom 1 i 2 leżą obok siebie.
Dziewczyna miała rozwiązać to zadanie oczywiście bez kombinatoryki, znając jedynie regułę
mnożenia i drzewka. Zadanie udało sie rozwiązać, bo pokazałem jej wcześniej wzory
kombinatoryczne i zrobiła z permutacji. A co byłoby, gdyby dostała takie zadanie na maturze i
nie znała kombinatoryki?
Basiu − ręce opadają. Ten program wygląda tak, jakby osoba, która go układała, zabrała się do
tego po wypiciu 10 piw i wypaleniu kilku skrętów trawy, bo to się kupy nie trzyma.
28 lut 01:11