Filip: liczba 1 jest 2 krotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)= x3+mx2−7x+n
27 lut 20:58
Eta:
W(x)= (x −1)
2( x−k) , gdzie k jest trzecim pierwiastkiem tego wielomianu
W(x)= (x
2 +2x +1)(x −k) = x
3 −kx
2+2x
2−2kx +x −k
W(x)= x
3 +(2−k)x
2 +(1−2k)x −k
porównaj współczynniki:
2−k= m i
1−2k= −7 i −k=n
wyznacz "k" i następnie "m" i "n"
dokończ .......
27 lut 21:04
Eta:
Sorry widzę chochlika :
W(x)= (x
2−2x+1)(x−k)
popraw wyniki z mnożenia
27 lut 21:08
Eta:
W(x)= (x
2−2x+1)(x−k)= x
3−kx
2−2x
2 +2kx +x −k
W(x)= x
3 +(−k −2) x
2 + (2k+1)x −k
−k −2= m i 2k+1= −7 i −k = n
k= −4
m= 2 n= 4
W(x)= x
3 +2x
2 −7x +4 = ( x−1)
2( x −4)
teraz jest ok
27 lut 21:27