tomeksnajper: Rozłóż wielomiany na czynniki:
W(x)=12x8+9x6−15x5−3x3+6x2
27 lut 20:41
Magda: jesli mam rozumieć, ze te 12x8 = 12x
8 i reszta analogicznie, to skorzystaj ze schematu Hornera

nadaje się do wielomianów o takim wysokim stopniu
27 lut 22:04
Gustlik: W(x)=12x8+9x6−15x5−3x3+6x2=x2(12x6+9x4−15x3−3x+6)=
=3x2(4x6+3x4−5x3−x+2)
Problem w tym, że z Hornera nie wychodzi, bo żaden z podzielników ani całkowitych ani
wymiernych nie jest pierwiastkiem, bo sprawdzałem, w dodatku wielomian przyjmuje same dodatnie
wartości. Niewykluczone że nie ma w ogóle pierwistków albo ma pierwiastki niewymierne. Moim
zdaniem jedyne co można zrobić to próbować pogrupować współczynniki wielomianu w nawiasie i
rozłożyć do czynników kwadratowych, a potem sprawdzić Δ czy są pierwiastki.
28 lut 00:18