plisska plisska xD
Niekumata i to bardzo xD : Proszę o pomoc

Nie wiem jak się za to zabrać

Wykres funkcji y= 2x −1 przekształć kolejno przez symetrię względem;
a) osi x b) osi y c) O(o,o)
i trzeba podać wzory, których wykresami są otrzymane wzory.
Proszę o podpowiedz
27 lut 20:37
Eta:
a) x'= x
y'= −y
−y= 2x −1 => y= −2x +1
b) x'= −x
y'= y
c) x'= −x
y'= −y
dokończ ......
27 lut 20:42
Niekumata i to bardzo xD : Mam najpierw narysować ten wykres funkcji na osi? I jeden z punktó przekształcać

?
27 lut 20:43
Niekumata i to bardzo xD : a c) nie będzie y= 2x +1 ?
27 lut 20:47
Niekumata i to bardzo xD : o zrobiłam

dzięki
27 lut 20:49
27 lut 20:57