tomeksnajper: Sprawdz, czy liczby podane obok wielomianu W(x) są jego pierwiastkami W(x)=x3−x2−2x+2
−√2, 1, √2
27 lut 20:22
Kasiaszek: musisz wyliczyć w(−√2) itd. i sprawdzić czy wyjdzie 0, jeżeli tak to jest to pierwiastek
wielomianu
27 lut 20:30
Kasiaszek: musisz wyliczyć w(−√2) itd. i sprawdzić czy wyjdzie 0, jeżeli tak to jest to pierwiastek
wielomianu
27 lut 20:31
tomeksnajper: a czy moge liczyć na to ze Ty to rozwiążesz bo ja niestety nie umiem na bardzo..
27 lut 20:34
27 lut 20:38
Kasiaszek: łapiesz po tym linku?
27 lut 20:42
tomeksnajper: nie bardzo...
27 lut 20:42
Kasiaszek: no musisz podstawić pod x liczbę −√2 w(x)= (−√2)3−(−√2)2−2(−√2)+2=−2√2−2+2√2+2=0
wyszło 0, więc −√2 jest pierwiastkiem wielomianu i tak z każdym pierwiastkiem zrób
27 lut 20:46
tomeksnajper: Dzięki już łapie
27 lut 20:49
Kasiaszek: proszę bardzo
27 lut 20:50
27 lut 20:56