matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
krucz:
Prostokat o wymiarach 8 x 4 obraca się wokół prostej zawierającej dłuższy bok. Oblicz objętość i pole otrzymanej bryły.
27 lut 20:10
dero2005:
V = πr
2
*h = π*4
2
*8 = 128π cm
3
P
c
= 2πr(r+h) = 2π*4(4+8) = 96π cm
2
27 lut 20:16